pricing subheader

Χρηματοδότηση για «πράσινα» νοσοκομεία

Τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων για την εγκατάσταση συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας, προβλέπει σχετική δράση που υπεγράφη από τον ειδικό γραμματέα ΕΤΠΑ και ΤΑ Γιώργο Ζερβό.

Ειδικότερα, η δράση «καλεί» Νοσηλευτικά ιδρύματα ΝΠΔΔ του ΕΣΥ καθώς και Νοσηλευτικά ιδρύματα ΝΠΙΔ φορείς της Γενικής Κυβέρνησης με δύναμη μεγαλύτερη των 100 κλινών να υποβάλλουν προτάσεις για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας.

Συγκεκριμένα, μέσω της πρόσκλησης κάθε δικαιούχος – νοσοκομείο μπορεί να υποβάλει μια και μοναδική πρόταση χρηματοδότησης που αφορά σε μια ή συνδυασμό των παρακάτω κατηγοριών ενεργειών, στις οποίες όμως η κατηγορία ενέργειας με αριθμό (3) θα υποβληθεί μόνο σε συνδυασμό με τις κατηγορίες ενέργειας (1) ή/και (2).

Κατηγορία Ενέργειας 1: Επεμβάσεις Ενεργειακής Αναβάθμισης και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ).

Ενδεικτικά αναφέρονται: επεμβάσεις επί του κελύφους με προσθήκη μόνωσης, αντικατάσταση κουφωμάτων και υαλοπινάκων με νέα πιστοποιημένα, υψηλής ενεργειακής απόδοσης, αντικατάσταση συστήματος καυστήρα/λέβητα/σωληνώσεων με σύστημα που επιτρέπει χρήση ΑΠΕ, αντικατάσταση παλαιού συστήματος κλιματισμού, παθητικά ηλιακά συστήματα, εγκατάσταση συστημάτων μετρήσεων, παρακολούθησης, καταγραφής, επεξεργασίας και προβολής - επιτόπου και διαδικτυακώς των λειτουργικών στοιχείων και αποτελεσμάτων των ενεργειακών συστημάτων του κτιρίου, όπως ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισης ενέργειας σε κτίρια (BEMS), παθητικά συστήματα φυσικού και ενεργειακού τεχνητού φωτισμού κ.τλ.

Κατηγορία Ενέργειας 2: Επιδεικτικές δράσεις εγκατάστασης μονάδων συμπαραγωγής ηλεκτρισμού – θερμότητας, (ΣΗΘΥΑ) και δράσεις Αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) Ενδεικτικά αναφέρονται: εγκατάσταση ταυτόχρονης παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας υψηλής αποδοτικότητας, κατασκευή εγκατάστασης εκμετάλλευσης της παραγόμενης θερμικής ενέργειας από ΣΗΘΥΑ ή/και ΑΠΕ για παραγωγή ψύξης ή χρήσης ΑΠΕ (όπως π.χ. η Γεωθερμία).

Ανεξάρτητα από την ισχύ της υποδομής, πρέπει να διεξάγεται ανάλυση κόστους-οφέλους προκειμένου να εξετάζεται η αποδοτικότητα και η οικονομική σκοπιμότητα του υπό ένταξη έργου, καθώς και να κρίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα η εξοικονόμηση ενέργειας της επένδυσης.

Κατηγορία Ενέργειας 3: Δράση αντικατάστασης ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, η οποία θα υποβληθεί μόνο σε συνδυασμό με τις παραπάνω κατηγορίες (1) ή/και (2):

Δύναται να χρηματοδοτηθεί αντικατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, συμπληρωματικά και μόνο στις δράσεις των κατηγοριών (1) ή/και (2), εφόσον αυτή οδηγεί αποδεδειγμένα σε εξοικονόμηση ενέργειας άνω του 15% σε σχέση με την κατανάλωση του υφιστάμενου εξοπλισμού που αντικαθίσταται. Το επιλέξιμο κόστος του ανωτέρω εξοπλισμού δε θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 450.000 ευρώ.

To επιτυγχανόμενο ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας θα πρέπει να προκύπτει μετά από τη διενέργεια ενεργειακού ελέγχου του εξοπλισμού.

Οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν πρέπει υποχρεωτικά να αναβαθμίζουν την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου κατά δύο ενεργειακές βαθμίδες και υποχρεωτικά μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων το κτίριο να κατατάσσεται σε κατηγορία Β’ και άνω, σύμφωνα με τον ΚΕΝΑΚ. Σε περίπτωση κτιρίου που αρχικά κατατάσσεται σε ενεργειακή κατηγορία Γ’ του ισχύοντος ΚΕΝΑΚ, το πλαίσιο των παρεμβάσεων της ενεργειακής αναβάθμισης πρέπει να είναι τέτοιο έτσι ώστε η ενεργειακή απόδοση των προτεινόμενων κτιρίων να βελτιώνεται κατ’ ελάχιστον στην ενεργειακή κατηγορία Β+.

Επιπλέον είναι επιλέξιμες οι δαπάνες για τις κατηγορίες παρεμβάσεων:

Κατηγορία Ενέργειας 4: Ενέργειες για την προετοιμασία και υποβολή του φακέλου Πρότασης Χρηματοδότησης Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνεται το σύνολο των δαπανών για την προετοιμασία και υποβολή φακέλου Πρότασης χρηματοδότησης (ενδεικτικά υπηρεσίες ενεργειακού συμβούλου, έκδοση Π.Ε.Α. σύνταξη προμελέτης, τακτοποίηση αυθαιρέτων, συντονιστικές ενέργειες για την υποβολή της πρότασης κλπ) μέχρι του ποσού των 40.000 ευρώ.

Κατηγορία Ενέργειας 5: Συμβουλευτικές υπηρεσίες για την υλοποίηση της πράξης:

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται δαπάνες για συμβουλευτικές υπηρεσίες για την υλοποίηση της πράξης ή / και υπηρεσίες ενεργειακού συμβούλου μέχρι του ποσού των 80.000 ευρώ.

Κατηγορία Ενέργειας 6: Προπαρασκευαστικές Ενέργειες μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ, στην περίπτωση που η πρόταση αφορά δράσεις με Επεμβάσεις Ενεργειακής Αναβάθμισης και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ) και μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ στην περίπτωση που η πρόταση αφορά δράσεις εγκατάστασης μονάδων συμπαραγωγής ηλεκτρισμού – θερμότητας, (ΣΗΘΥΑ) και δράσεις Αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται δαπάνες ενδεικτικά για:

  • μελέτες ωρίμανσης των σχετικών έργων
  • μελέτες εφαρμογής και οριστικές μελέτες

Στο υποέργο των μελετών περιλαμβάνεται υποχρεωτικά η έκδοση όλων των απαραίτητων αδειοδοτήσεων (π.χ. πολεοδομίας κ.α.) που οφείλει να προσκομίσει ο δικαιούχος με την έκδοσή τους

(του Σταμάτη Ζησίμου, euro2day.gr)

Πηγή: https://energypress.gr/news/hrimatodotisi-gia-prasina-nosokomeia

Μέλη

Υπό την αιγίδα:
seka logo
Οργάνωση:
seka logo
Υπό την αιγίδα:
seka logo
seka logo
seka logo
seka logo
Με την υποστήριξη:
foreis

Χορηγοί

Διακεκριμένος Χορηγός

Megalos GS

Megalos horigos

Megalos horigos

Diaxronikos neokem

Horigoi Epikoinonias

Επικοινωνία

  • Διεύθ.: Σοφοκλέους 1 & Προποντίδος 185 38 Ακτή Ξαβερίου, Πειραιάς
  • Τηλ.: 210 4512000
  • Fax: 210 4512011
  • Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.