Ο τίτλος του άρθρου θα μπορούσε να αντιστοιχεί σε τίτλο προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού προγράμματος Πανεπιστημιακού Ιδρύματος. Η πράσινη οικονομία και η ψηφιακή τεχνολογία αντιπροσωπεύουν δυο πλευρές της σύγχρονης κοινωνίας που η εμβάθυνση τους είναι ένα ζητούμενο και μια αναγκαιότητα σήμερα για την ανθρωπότητα. Αυτό αποδεικνύεται από τις προτάσεις που έχουν γίνει από τους Ευρωπαίους εταίρους μας αλλά και την χώρα μας για τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης ακολουθώντας τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η ψηφιακή τεχνολογία ή ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί βασική προτεραιότητα της ΕΕ, περιλαμβάνει όλες τις αλλαγές που υιοθετούν το κράτος και οι επιχειρήσεις για να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα που τους προσφέρουν το διαδίκτυο, τα ψηφιακά μέσα και οι νέες τεχνολογίες. Σύμφωνα με την ΕΕ, τα αντίστοιχα προγράμματα θα περιέχουν τεχνολογίες ψηφιακού μετασχηματισμού που είναι: τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι υπηρεσίες κινητής τεχνολογίας, οι τεχνολογίες cloud, η ανάλυση δεδομένων, το διαδίκτυο των πραγμάτων, η ρομποτική και αυτοματοποίηση, η τρισδιάστατη εκτύπωση, η τεχνητή νοημοσύνη και η κυβερνοασφάλεια.
Η πράσινη οικονομία ορίζεται ως η οικονομία των μοντέλων τα οποία παράγουν πλούτο χωρίς να γίνεται αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων, δηλαδή χωρίς να βλάπτουμε το περιβάλλον. Η ΕΕ συνηγορεί σε αυτή την κατεύθυνση και στηρίζει τις κυβερνήσεις να αναπτύξουν πράσινες οικονομίες. Η πράσινη οικονομία βασίζεται σε τομείς όπως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πράσινα κτίρια, βιώσιμες μεταφορές, διαχείριση των υδάτων, διαχείριση των αποβλήτων, διαχείριση της γης. Σήμερα μεγάλο μέρος της καινοτομίας στην οικονομία αντιπροσωπεύεται από την πράσινη οικονομία που μαζί με την ψηφιακή τεχνολογία θα οδηγήσουν σε πρόοδο την χώρα. Βασική προϋπόθεση επιτυχίας του σχεδίου είναι ο βαθμός ωρίμασης της χώρας στις νέες ιδέες και η δυνατότητα υλοποίησης ψηφιακών συστημάτων ανεπτυγμένων δυνατοτήτων όπως και η πλήρης αξιοποίηση τους από το κράτος και τις επιχειρήσεις.
Ο COVID19 είναι γεγονός ότι ευαισθητοποίησε σε μεγάλο βαθμό την κοινωνία σε θέματα τεχνολογίας. Η ανάγκη για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της χώρας έγινε ανταγωνιστική με άλλα σημαντικά θέματα όπως την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας, την υποστήριξη του ασφαλιστικού συστήματος κ.λ.π. Ίσως είναι από τις ελάχιστες φορές που κυβερνητικοί παράγοντες όπως του τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης έχουν την κοινωνία θερμό σύμμαχο και με γραμμική προσπάθεια να μπορούν να επιτύχουν σημαντικό έργο με την ανάπτυξη χρήσιμων και πρακτικών εφαρμογών που διευκολύνουν την καθημερινότητα του πολίτη.
Το ταμείο ανάκαμψης περιέχει τρεις πυλώνες χρηματοδότησης. Ο πρώτος πυλώνας αφορά χρηματοδοτήσεις μέτρων για την πράσινη ανάπτυξη (πράσινη οικονομία), ο δεύτερος μέτρα για την ψηφιακή μετάβαση (ψηφιακή τεχνολογία) και ο τρίτος μέτρα για την ενίσχυση της κοινωνικής και της οικονομική ανθεκτικότητας (η κοινωνική πολιτική εμπεριέχεται σε μεγάλο βαθμό στον πυλώνα). Τα αντίστοιχα ποσοστά στους πυλώνες για τα χρήματα που θα εκταμιευθούν είναι για τις χώρες του Νότου δηλαδή Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Κύπρο, για τον πρώτο πυλώνα 37,5%, 37%, 46%, 38%, 40% και 41% , για τον δεύτερο πυλώνα 23,3%, 25%, 21%, 22%, 28%, 23% και για τον τρίτο 39,2%, 38%, 33%, 40%, 32%, 36% αντίστοιχα. Ενδιαφέρον παρουσιάζεται στις διαφορετικές προτάσεις χρηματοδότησης των χωρών και θα αναφέρουμε κάποιες που έχουν κατατεθεί από τις χώρες του Νότου.
Στην Ελλάδα το πρόγραμμα στήριξης ιδιωτικών επενδύσεων και την δημιουργία σταθμών φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα. Στην Γαλλία το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας με την ανακαίνιση των νοσοκομείων. Στην Ιταλία την ενσωμάτωση περισσότερων περιοχών ένταξης σε σιδηροδρομικό δίκτυο μεγάλων ταχυτήτων, την ενίσχυση των τοπικών κοινωνικών υπηρεσιών, την βελτίωση ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία. Στην Πορτογαλία την προστασία των ευάλωτων δασικών περιοχών, την προστασία τους από τις πυρκαγιές, την αύξηση της βιοποικιλότητας, το πρόγραμμα αντιμετώπισης των στερεότυπων στην επιλογή της σταδιοδρομίας. Στην Ισπανία τον μετασχηματισμό του τουριστικού τομέα, το σχέδιο δράσης για την ανεργία των νέων, την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, το πρόγραμμα μείωσης της χρήσης προσωρινών συμβάσεων, την βελτίωση της ατομικής υποστήριξης ατόμων που αναζητούν εργασία. Στην Κύπρο το πρόγραμμα ενθάρρυνσης της μετάβασης από τα ιδιωτικά αυτοκίνητα στα δημόσια μέσα μεταφοράς, την χρήση καθαρών αυτοκινήτων, την προώθηση της ψηφιακής εκπαίδευσης, την ανάπτυξη διασυνοριακών υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας.
Η Ελληνική πρόταση περιέχει προγράμματα για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και την στήριξη της οικονομίας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ερώτημα αν υπάρχει η δυνατότητα να εκτιμήσουμε το αποτύπωμα στην κοινωνία, στην πολιτική, στην οικονομία και στον πολιτισμό των χρημάτων που θα λάβει η χώρα μέσω του ταμείου Ανάκαμψης και των άλλων χρηματοδοτήσεων από την ΕΕ. Προτεραιότητα σε δράσεις κοινωνικής πολιτικής, στήριξης των ασθενέστερων, μέτρα μείωσης της ανεργίας, ουσιαστική αύξηση του κατώτερου ημερομίσθιου, υποστήριξη του εισοδήματος των συνταξιούχων, οικονομική υποστήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αξιοποίηση των δυνατοτήτων της χώρας όπως αυτές προκύπτουν από την γεωπολιτική της θέση και την ιστορία της θα μπορούσαν να αφήσουν ένα θετικό αποτύπωμα.
Πηγή: https://www.tovima.gr/2021/08/26/opinions/prasini-oikonomia-kai-psifiaki-texnologia/