Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το webinar με θέμα
Στρατηγική σκέψη στην Εποχή του Covid-19
(Don't Let a Good Crisis go to Waste)
Μια ρεαλιστική προσέγγιση του θέματος “Στρατηγική σκέψη στην Εποχή του Covid-19 - Don't Let a Good Crisis go to Waste” είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι συμμετέχοντες στο διαδυκτιακό σεμινάριο την Τετάρτη 27 Μαΐου από τον Γιάννη Πολλάλη, Καθηγητή Στρατηγικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
Το Webinar ήταν προσφορά της ENERGY LINE, της NEOKEM και του iLEADS Lab, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας και εντάσσεται σε μια σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων.
Το κοινό, το οποίο αποτελούνταν από επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων, καλωσόρισε ο οργανωτής και συντονιστής του σεμιναρίου Σωκράτης Ξανθόπουλος, Διευθυντής Ανάπτυξης Energy Line, ο οποίος αναφέρθηκε στον σκοπό που έχει η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση μιας σειράς αλληλένδετων διαδικτυακών σεμιναρίων, ο οποίος είναι:
• Να προσφέρουμε μία ολοκληρωμένη πρόταση αξίας μέσα από μία σειρά webinars
• Να καλύψουμε την επιθυμία όλων μας για ποιοτική επικοινωνία, συνεργασία και επιμόρφωση
• Να δώσουμε διεξόδους και εργαλεία προόδου, εμπνέοντας αισιοδοξία
• Να προσφέρουμε στο πλαίσιο της εταιρικής-κοινωνικής υπευθυνότητας
Στη συνέχεια, ο Νίκος Βλαχάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΝΕΟΚΕΜ, ο οποίος είχε την επιμέλεια της θεματολογίας, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες με το ρητό “είμαστε μακριά, αλλά είμαστε μαζί”, μίλησε για την ιδέα αυτής της πρωτοβουλίας που βασίζεται στη φιλία, τόνισε την ανάγκη επικοινωνίας και προσφώνησε τον καθηγητή Γιάννη Πολλάλη.
Ο ομιλητής, μέσα από πλήθος παραδειγμάτων, ανέλυσε τα σημεία συζήτησης:
• Πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις απειλές-κρίσεις και να τις μετατρέψουμε σε ευκαιρίες
• Τι είναι σημαντικό και τι επείγον στην εργασία μας
• Δεν ξεχνάμε τους πιο σημαντικούς συνεργάτες μας και φυσικά τους πελάτες μας εν μέσω κρίσης
• Ποιες είναι οι (απαραίτητες) ηγετικές ικανότητες, για την αποδοτική διαχείριση και υλοποίηση των αλλαγών και της νέας πολυπλοκότητας
Στόχος του καθηγητή, τον οποίο και πέτυχε, ήταν να προβληματίσει, να “τσιγκλίσει” όπως χαρακτηριστικά είπε.
Αναφέρθηκε στον εναλλακτικό τίτλο του σεμιναρίου “Don't Let a Good Crisis go to Waste” και πώς μπορούμε να δούμε την κρίση σαν ευκαιρία να κάνουμε πράγματα που δε θα είχαμε σκεφτεί ότι μπορούμε να κάνουμε, κάτω από άλλες συνθήκες.
Μίλησε για τη στρατηγική σκέψη στην αγορά και τις νοοτροπίες που επικρατούν: α) του γιατί (όραμα+πάθος), β) της ανάπτυξης (κουλτούρα+ηγεσία), γ) της αξίας (πελάτης), αλλά και τη σημασία που έχει ο προορισμός μας, οι αξίες μας, το πάθος μας για τη δουλειά και τα προϊόντα μας, που οδηγεί στην εμπιστοσύνη του πελάτη και την αγορά του προϊόντος μας.
Εξίσου σημαντική είπε είναι η σημασία της ικανότητάς μας να προσαρμοζόμαστε στις συνεχόμενες αλλαγές γύρω μας, να αρπάζουμε τις ευκαιρίες, ώστε να εξελισσόμαστε, χωρίς να περιμένουμε τις κατάλληλες συνθήκες. Σε απροσδιόριστο περιβάλλον δεν μπορείς να κάνεις στρατηγικό σχεδιασμό, πρέπει να γίνεις πιο ευέλικτος, να χρησιμοποιήσεις νέα εργαλεία, να αλλάξεις συμπεριφορά, να προετοιμαστείς και να επενδύσεις, να βρεις νέες αγορές και έξυπνες λύσεις.
Μεγάλη σημασία έχει η νοοτροπία μας, η στάση που έχουμε στη ζωή, αν ανήκουμε στους Fixed Mindset (μέχρι εκεί μπορώ να φτάσω) ή στους Growth Mindset (δεν παραιτούμαι, μου αρέσει η πρόκληση), να έχουμε δηλαδή τη νοοτροπία ανάπτυξης. Η νοοτροπία οδηγεί τη συμπεριφορά, που διαμορφώνει την κουλτούρα, η οποία φέρνει τα αποτελέσματα.
Οι “ασθένειες” της εποχής εμποδίζουν την επιτυχία μας. Πολλοί έχουν μάθει στην αποποίηση ευθυνών, τη μοιρολατρική αντίληψη, τον εφησυχασμό, περιμένουν να έρθουν οι αλλαγές απ’ έξω, αδρανούν και συμβιβάζονται με τη μετριότητα, που είναι η χειρότερη “αρρώστια” της εποχής μας.
Αν θέλουμε να ανήκουμε στους νικητές, πρέπει να επικεντρωθούμε στην ευκαιρία. Να βρούμε τρόπους “να ανοίξουμε την όρεξη στους πελάτες μας”, να τους δώσουμε αξία, να τους εμπλέξουμε στις αποφάσεις, να σκεφτούν το μέλλον και τις ανάγκες τους. Η πελατοκεντρική προσέγγιση έχει σαν σκοπό το χτίσιμο μιας σχέσης και τη δημιουργία πιστών και αφοσιωμένων πελατών.
Η Στρατηγική, συνέχισε ο καθηγητής, είναι μια μορφή εξυπνάδας και έχει να κάνει με την προσαρμογή μας στις αλλαγές του περιβάλλοντος. Εδώ φαίνεται η διαφορά του ηγέτη και του manager. Σε περίοδο κρίσης πρέπει να είσαι ηγέτης, πρέπει να βρεις στρατηγικές ευκαιρίες, να αναλύεις συνεχώς, να ρισκάρεις, να έχεις όραμα, να καθοδηγείς, να πείθεις, να ξεχωρίζεις, να εμπνέεις την πίστη στον πελάτη. Δεν πρέπει να είσαι manager και να ασχολείσαι με πράγματα ήσσονος σημασίας. Ο Αϊζενχάουερ μας έδωσε ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, που μας βοηθάει να διακρίνουμε τα επείγοντα και τα σημαντικά, να χωρίζουμε τις δραστηριότητές μας σωστά, για να ασχοληθούμε με αυτά που πρέπει την κατάλληλη στιγμή.
Τι είναι όμως η στρατηγική σκέψη; Είναι οτιδήποτε σκεφτούμε, υλοποιήσουμε και έχει θετικό αποτέλεσμα. Η στρατηγική σκέψη προϋποθέτει απίστευτη ανάλυση, να ψάχνουμε συνέχεια για λύσεις, να μας γίνει βίωμα. Τότε, όταν θα βρεθεί η ευκαιρία μπροστά μας, θα την αναγνωρίσουμε και θα την αδράξουμε.
Την πολύ ωραία παρουσίαση ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση και η συνάντηση έκλεισε με θετικά σχόλια, ανανεώνοντας το ραντεβού για τις 10/6 στις 19.30, με ομιλήτρια την Κα Ειρήνη Νικολαΐδου, Professional Certified Coach - PCC by ICF και θέμα «Ηγεσία».