Free Webinar με θέμα
«Ψυχολογική Ανθεκτικότητα – Ένα ισχυρό αντίδοτο διαχείρισης της ανησυχίας αλλά & του άγχους εν μέσω μιας παγκόσμιας αβεβαιότητας»
Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προσέγγιση και ενθάρρυνση στον τρόπο με τον οποίο οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε, ως επαγγελματίες και ως άνθρωποι, τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουμε, στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι συμμετέχοντες στο διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα «Ψυχολογική Ανθεκτικότητα – Ένα ισχυρό αντίδοτο διαχείρισης της ανησυχίας αλλά & του άγχους εν μέσω μιας παγκόσμιας αβεβαιότητας», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2 Ιουλίου, με εισηγητή τον Γιώργο Γιουκάκη, Κλινικό Ψυχολόγο Υγείας MSc – Ψυχοθεραπευτή, Ψυχαναλυτή Ομάδας MSc.
Το Webinar ήταν μια προσφορά της ENERGY LINE, της NEOKEM και του Γιώργου Γιουκάκη, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας και εντάσσεται σε μια σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων.
Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε ο οργανωτής και συντονιστής του σεμιναρίου Σωκράτης Ξανθόπουλος, Διευθυντής Ανάπτυξης Energy Line, ο οποίος αναφέρθηκε στον σκοπό αυτής της δράσης, κάνοντας μια αναδρομή στα webinars που προηγήθηκαν και τη θεματολογία τους, υπενθυμίζοντας πως, με αφορμή την ανάγκη να επικοινωνήσουμε, μοιραστήκαμε τις σκέψεις μας, δώσαμε διέξοδο σε βασικά ερωτήματα που μας απασχολούσαν και το βασικότερο, πως ο καθένας μας, από τη θέση στην οποία βρίσκεται, οφείλει να κάνει κάτι.
Με την εισήγησή του ο κος Γιώργος Γιουκάκης, μας βοήθησε να ξεκλειδώσουμε την ανησυχία που έχουμε μέσα μας όλοι για πράγματα που μας απασχολούν, θέτοντας στο τραπέζι το «αν και πώς μπορούμε να διαχειριστούμε μια συναισθηματική κατάσταση, που είναι η ανησυχία και το άγχος, και τι μπορούμε να κάνουμε σε σχέση με αυτό. Η παρουσίαση είχε δύο μέρη: το θεωρητικό, που θα μας δώσει την αφορμή να αποσαφηνίσουμε κάποια πράγματα, και το πρακτικό, που θα μας δώσει εργαλεία με τα οποία μπορούμε να δουλέψουμε σε σχέση με τη διαχείριση της ανησυχίας και του άγχους.
Στην παρούσα συγκυρία, οι εξελίξεις στον κόσμο μας είναι ραγδαίες (κορωνοϊός, καραντίνα, απομόνωση, περιορισμοί). Μέσα από την Ευρωπαϊκού επιπέδου έρευνα της Ιατρικής Σχολής και Πρυτανείας του ΑΠΘ, ο εισηγητής παρουσίασε ερωτήματα, που έχουν να κάνουν με τους φόβους και τα πιστεύω μας, μέσα από τα οποία καταγράφεται το επίπεδο της ανησυχίας και του άγχους και τα συναισθήματα πίσω από αυτά. Μέσα από την ειδική θεματική έρευνα της ΓΣΕΕ και του ΙΝΕ, που σκοπός ήταν να καταγράψει τους δείκτες κλίματος αναφορικά με την αισιοδοξία και επαγγελματική προοπτική, αναδεικνύεται η μεγάλη ανησυχία και ανασφάλεια που διέπει την αγορά εργασίας.
Είδαμε πως όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, η ανησυχία και το άγχος είναι απαραίτητα. Η ικανότητα να φανταζόμαστε τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον, σημαίνει ότι μπορούμε να προβλέψουμε εμπόδια και να προνοήσουμε σε σχέση με πιθανά προβλήματα και λύσεις.
Μάθαμε ότι η ανησυχία έχει δύο βιώματα, το γνωστικό και το σωματικό. Μπορεί να είναι ρεαλιστική (σκέψεις αναφορικά με πραγματικά προβλήματα τα οποία χρειάζονται άμεση λύση) ή υποθετική (για πράγματα που υπάρχουν επί του παρόντος αλλά θα μπορούσαν να συμβούν στο μέλλον). Το «ευ στρες» μας βοηθά να επιτύχουμε τους στόχους μας και να ζήσουμε ωραίες στιγμές.
Αναδείξαμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ενισχύσουμε το σθένος μας και την ψυχολογική μας ανθεκτικότητα:
• Το τρίπτυχο «ευχαρίστηση – ικανοποίηση – εγγύτητα»
• Να εξασκηθούμε στο να αναγνωρίσουμε την ανησυχία
• Να εφαρμόζουμε την αναβολή ανησυχίας (ραντεβού με την ανησυχία, άρα την ελέγχω)
• Να αμφισβητήσουμε, να ελέγξουμε τις σκέψεις και να μιλήσουμε στον εαυτό μας με συμπόνια
• Να εξασκηθούμε στη συνειδητότητα
Δόθηκαν συμβουλές για:
• Ψυχική ισορροπία
• Εξάσκηση στην ευγνωμοσύνη για πράγματα τα οποία έχουμε και θέλουμε να διατηρήσουμε
• Περιορισμό των ερεθισμάτων της ανησυχίας
Κρατάμε τα όσα μάθαμε μέσα από αυτόν τον κύκλο σεμιναρίων που ολοκληρώθηκε και δίνουμε ραντεβού τον Σεπτέμβρη με ένα νέο κύκλο σεμιναρίων που θα ξεκινήσει, αναδεικνύοντας εξίσου ενδιαφέροντα θέματα, πάντα με γνώμονα το κοινό όφελος και την ευθύνη που έχουμε όλοι μας απέναντι στον άνθρωπο, για να ξεπεράσουμε μαζί τις δυσκολίες, με αισιοδοξία και δίνοντας διέξοδο στην καθημερινότητα.