pricing subheader

Δεκατρείς συμβουλές για πλήρη ενεργειακή αυτάρκεια ενός νοικοκυριού

Τα ολοκληρωμένα συστήματα ενέργειας αυτό-παραγωγής πρέπει να ταιριάζουν με ακρίβεια με την κατανάλωση ηλεκτρισμού και θερμότητας στο σπίτι.
13 συμβουλές για άτομα που πραγματικά θέλουν να είναι ανεξάρτητα. Πραγματικά ανεξάρτητα και  όχι μόνο στη θέρμανση του χειμώνα. Η τεχνική πρόοδος το καθιστά αυτό δυνατό: Εάν συνδυάσετε την ηλιακή ενέργεια με μια επαρκώς μεγάλη μονάδα συμπαραγωγής ενέργειας (ΣΗΘ / CHP) και την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, μπορείτε να δώσετε στο σπίτι σας ενεργειακή αυτάρκεια. Αυτό βέβαια ισχύει, ακόμη και όταν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα λειτουργούν με αναπαραχθείσα ηλεκτρική ενέργεια. Αλλά η ιδέα αυτή έχει κάποιες λακκούβες,  που πρέπει κανείς να προσέξει.
Στην θέρμανση, η αυτονομία είναι από πολύ καιρό ένα αυτονόητο πράγμα , αλλά  η προμήθεια αυτής μέσω δικτύων (τηλεθέρμανση) είναι σε ορισμένες περιπτώσεις ένα θέμα. Αντίθετα με την ηλεκτρική ενέργεια: Μέχρι πριν από μερικά χρόνια η ηλεκτρική ενέργεια <<ερχόταν>> στο σπίτι μας μέσω του δικτύου. Με τα φωτοβολταϊκά αυτό αλλάζει. Τώρα όλοι μπορούν να δημιουργήσουν τη δική τους ηλεκτρική ενέργεια. 
Τι είναι λοιπόν πιο κοντά, από μια πλήρη απαγκίστρωση;

1. Ανάλυση του κόστους και των κινδύνων από την παροχή δικτύου!

Εάν θέλετε να είστε πραγματικά ανεξάρτητοι στο τροφοδοτικό, θα πρέπει πρώτα να καθορίσετε ποιο κόστος και ποιοι κίνδυνοι συνδέονται με τη σύνδεση δικτύου. Τα περισσότερα σπίτια στη Ελλάδα συνδέονται με δίκτυα χαμηλής τάσης (τριών φάσεων). Ο μετρητής του σπιτιού ανήκει συνήθως στον περιφερειακό βασικό πάροχο (ΔΕΗ). Όσο το οικιακό δίκτυο είναι συνδεδεμένο με το ηλεκτρικό δίκτυο μέσω αυτού του μετρητή, η πολιτεία κερδίζει από κάθε κιλοβατώρα του ηλιακού ρεύματος που αυτόνομα παράγεται  και ελέγχει την κάθε κάθε κιλοβατώρα, η οποία αποθηκεύεται στην ηλιακή μπαταρία. Επίσης, χρεώνει και  ΦΠΑ επί του ηλεκτρικού ρεύματος, διότι το εναλλασσόμενο ρεύμα μπορεί να διαπραγματεύεται θεωρητικά - ακόμα και αν το χρησιμοποιεί κανείς στο σπίτι του. Για να μην αναφέρουμε τη μίσθωση του μετρητή και τα τέλη δικτύου. ( Οι τελευταίες ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω τα επόμενα χρόνια).

2. Προσδιορίστε τις στέγες και τις άλλες επιφάνειες!

Προκειμένου να είστε ανεξάρτητοι, χρειάζεστε όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο για τις ηλιακές γεννήτριες ( Φ/Β μονάδα) . Κάποιος χρειάζεται τουλάχιστον τόσο πολύ ώστε το καλοκαίρι να καλυφθεί ολόκληρη η ζήτηση για οικιακή ηλεκτρική ενέργεια και ζεστό νερό, όσο το δυνατόν περισσότερο στη μεταβατική περίοδο. Επίσης, η ηλεκτρική ενέργεια για ηλεκτρικά οχήματα (αναπηρικές πολυθρόνες, χλοοκοπτικές μηχανές, ποδήλατα, αυτοκίνητα κ.λπ.) πρέπει να καλύπτεται όσο το δυνατόν περισσότερο με τα φωτοβολταϊκά. Όσο περισσότερες ηλιακές γεννήτριες καλύπτουν τις ανάγκες μας (ακόμη και χρονικές περιόδους μειωμένης  ή καθόλου ηλιοφάνειας ), τόσο λιγότερες βοηθητικές ( εναλλακτικές) γεννήτριες είναι απαραίτητες.

3. Καθορίστε τις τρέχουσες  απαιτήσεις  του χειμώνα!

Κρίσιμη είναι η πλήρης αυτό-τροφοδοσία το χειμώνα, όταν το ηλιακό ρεύμα από τη στέγη δεν επαρκεί πλέον. Στη συνέχεια, κατά κανόνα, πρέπει να χρησιμοποιείται ένας συνδυασμένος σταθμός θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας (ΣΗΘ / CHP ). Χρησιμοποιεί ντίζελ ή βιοαέριο ως καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας. Η θερμότητα είναι η απόβλητη θερμότητα του κινητήρα που παράγει η γεννήτρια. Αυτή η θερμότητα είναι καλή για θέρμανση. Το τριφασικό ρεύμα από την ΣΗΘ / CHP τροφοδοτεί το κτίριο σε εποχή με μικρή ηλιοφάνεια και όταν χιονίζει πάνω στα φωτοβολταικα πάνελ.

4. Βρείτε το σωστό συνδυασμό!

Χωρίς φωτοβολταϊκά η ανεξαρτησία είναι δυνατή μόνο εάν καίει κάποιος  πολύ αέριο ή ντίζελ. Επομένως, όσο περισσότεροι ηλιακοί συλλέκτες είναι εγκατεστημένοι, τόσο μικρότερη  πρέπει να είναι η ΣΗΘ. Το όριο για το μέγεθος της μονάδας συμπαραγωγής ενέργειας-θερμότητας (ΣΗΘ) είναι η απαίτηση του σπιτιού για θέρμανση - εάν η θέρμανση πραγματοποιείται με κλασικά θερμαντικά σώματα ή άλλα θερμαντικά σώματα ζεστού νερού. Εάν η κατοικία είναι αποκλειστικά θερμαινόμενη ηλεκτρικά, η ζήτηση  για την ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται τον χειμώνα είναι καθοριστική και προσδιορίζει το  ελάχιστο μέγεθος της μονάδας ΣΗΘ.

5. Καθορίστε  ακριβώς το μέγεθος της απαραίτητης αποθηκευμένης ενέργειας. 

Το πόσο καλά αλληλεπιδρούν οι ηλιακές γεννήτριες και οι γεννήτριες κινητήρων εξαρτάται αποφασιστικά από τις διαθέσιμες εγκαταστάσεις αποθήκευσης για την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια και την απορριπτόμενη θερμότητα της ΣΗΘ. Κατ 'αρχήν, οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις και οι μονάδες συμπαραγωγής μπορούν να τροφοδοτήσουν την ίδια ηλιακή μπαταρία. Το ηλιακό σύστημα συνδέεται με την μπαταρία μέσω εναλλασσόμενου ρεύματος. Τότε θα πρέπει να είναι μια τριφασική μπαταρία, αρκετά μεγάλη, για να απομονώσει επίσης πολύ ηλιακό ρεύμα το καλοκαίρι. Η θερμική αποθήκευση για τη θέρμανση το χειμώνα μετράται μόνο από την απορριπτόμενη θερμότητα της ΣΗΘ (θερμική ισχύ) και το καθεστώς θέρμανσης στο σπίτι. Το ζεστό νερό θα πρέπει πάντα να παράγεται ηλεκτρικά για να είναι σε θέση να κλείνει τελείως το καλοκαίρι το σύστημα θέρμανσης και οι μονάδες ΣΗΘ.

6. Οπωσδήποτε αλλαγή στην ηλεκτροκινητικότητα ( e-mobility) !

Ιδιαίτερα οικονομική είναι η αυτάρκεια εάν μετατρέψουμε τα αυτοκίνητα και όλα τα άλλα οχήματα του νοικοκυριού σε ηλεκτροκινητήρες. Στη συνέχεια, μπορεί να χρησιμοποιηθούν οι μπαταριές αυτών ως προσωρινή αποθήκευση για το ρεύμα. Με αμφίδρομα συστήματα χρέωσης, ένα τέτοιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορεί να επιστρέψει ρεύμα στο σπίτι. Το πλεονέκτημα: μπορεί κανείς να κατασκευάσει το σταθερό ρεύμα αποθήκευσης στο σπίτι πολύ μικρότερο, κερδίζοντας από αυτό το συγκριτικά ακριβό στοιχείο. Τα περισσότερα νοικοκυριά δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους για έξοδα αυτοκινήτου. Αυτό είναι κυρίως το καύσιμο. Εάν το αυτοκίνητο αντλεί ενέργεια απευθείας στο σπίτι, το κόστος απόκτησης ενός  τέτοιου συστήματος  αυτό-τροφοδοσίας μπορεί εύκολα  μέσα σε λίγα χρόνια να αποσβησθεί.

7. Περιορίστε στο  ελάχιστο τις  απαιτήσεις καυσίμων!

Μια μονάδα συμπαραγωγής ενέργειας (ΣΗΘ / CHP) χρειάζεται καύσιμο, που πρέπει να έρθει στο σπίτι. Αυτά μπορεί να είναι δεξαμενές (πετρέλαιο ντίζελ, φυσικό αέριο) ή σωληνώσεις με σωλήνες στο τοπικό δίκτυο φυσικού αερίου. Η εξέλιξη των τιμών των ορυκτών καυσίμων είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Επομένως, το συνολικό σύστημα θα πρέπει να σχεδιάζεται για ελάχιστες απαιτήσεις καυσίμου. Καλύτερα να βάζετε περισσότερα φωτοβολταϊκά στις στέγες και μάλλον καλύτερα να επιλέξετε μεγαλύτερη την τρέχουσα αποθήκευση! Οι δεξαμενές χρειάζονται τακτική επιθεώρηση, οι αγωγοί αερίου πρέπει επίσης να επιθεωρούνται μία φορά το χρόνο από έναν εμπειρογνώμονα. Κάθε  δώδεκα χρόνια πρέπει να ελέγχεται το σύστημα αερίου.

8. Μην υποτιμάτε την απορριπτόμενη θερμότητα!

Μια μονάδα συμπαραγωγής με κινητήρα εσωτερικής καύσης παράγει απόβλητα θερμότητας, ακόμη και αν δεν είναι απαραίτητη. Ο κινητήρας ψύχεται με νερό εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την απορριπτόμενη θερμότητα για τη θέρμανση. Οι αεροψυγμένοι κινητήρες είναι η εξαίρεση επειδή χρειάζεστε πολύ μεγάλους ανεμιστήρες και αντίστοιχους όγκους αέρα (μεγάλες διατομές των αγωγών αέρα τροφοδοσίας, ενοχλητικούς θορύβους) προκειμένου να διοχετευτεί η θερμότητα. Πριν αγοράσετε την ΣΗΘ πρέπει να εξετάσετε ακριβώς πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η απορριπτόμενη θερμότητα. Αν δεν έχετε κλασική θέρμανση στο σπίτι και θέλετε να θερμάνετε ηλεκτρικά, θα ήταν καλύτερα να χρησιμοποιήσετε μια κυψέλη καυσίμου.

9. Κρύες μονάδες καυσίμου: Οι κρύες μονάδες συνδυασμένης παραγωγής θερμότητας (ΣΗΘ) εξακολουθούν να είναι πολύ ακριβές!

Οι μονάδες καυσίμου είναι ΣΗΘ χωρίς να απορρίπτουν θερμότητα. Αν και εν τω μεταξύ αυτές είναι τεχνικά ώριμες, στην απόκτηση είναι ακόμα πολύ ακριβές , αν και ακόμη και ως αποθήκευση ενεργείας με μπιραρίες λιθίου. Ωστόσο, οι τιμές αναμένεται να επιβραδυνθούν αργά και σταθερά. Τα στοιχεία καυσίμου εκμεταλλεύονται την ψυχρή σύντηξη υδρογόνου και οξυγόνου σε μια μεμβράνη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά το υδρογόνο είναι ένα επικίνδυνο αέριο που κανείς δεν θέλει να έχει στο σπίτι (κίνδυνος έκρηξης αερίου). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα περισσότερα από τις μονάδες καυσίμου που διατίθενται στην αγορά χρησιμοποιούν το γνωστό φυσικό αέριο ως καύσιμο. Πρώτον, περνάει μέσω ενός μετασχηματιστή στον οποίο οι υδρογονάνθρακες (για παράδειγμα, το μεθάνιο) μειώνονται σε υδρογόνο και οξυγόνο. Το ασυναγώνιστο πλεονέκτημα αυτών των συσκευών: οι μονάδες αυτές καυσίμου παραμένουν κρύες, δεν υπάρχει πρόβλημα με την απωθητική θερμότητα. Εάν δε τις συνδυάσει κάποιος με φωτοβολταϊκά, μπορεί να καλύψει  ολη την απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια, τη θέρμανση, το ζεστό νερό και την κινητικότητα με ηλεκτρική ενέργεια - το καλοκαίρι με ηλιακές γεννήτριες , το χειμώνα με κρύες μονάδες καυσίμου  και  κατά την διάρκεια της νύχτας με μπαταρίες. Έτσι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα πλέον με την αποβολή  καυσαερίων.

10. Το καυσαέριο είναι το πόδι του αλόγου μιας μονάδας συμπαραγωγής!

Και έτσι ερχόμαστε πάλι στα καυσαέρια. Κάθε καυστήρας χρειάζεται οξυγόνο (τροφοδοσία αέρα) και χρειάζεται μια γραμμή καυσαερίων, υπό ορισμένες συνθήκες ακόμα και καθαρισμό καυσαερίων. Για το λόγο αυτό δεν είναι απολύτως σκόπιμο να αποτρέπονται οι μονάδες συμπαραγωγής , οι οποίες καίνε ξύλο (σφαιρίδια) . Κάτι τέτοιο βέβαια δεν γίνεται στην προσφορά αγοράς, γιατί οι κατασκευαστές υποκρύπτουν το πρόβλημα της λεπτής σκόνης. Η λεπτή σκόνη και η αιθάλη είναι επίσης ένα πρόβλημα που προξενείτε από τους κινητήρες ντίζελ, αλλά με τη συνήθη τεχνολογία καυσαερίων έχει λυθεί αρκετά καλά . Οι χαμηλότερες εκπομπές απελευθερώνονται από κινητήρες αερίου, αλλά και αυτές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν καθαρές. Γενικά, για τη σύνδεση και λειτουργία μιας ΣΗΘ απαιτείται η σχετική άδεια από τον ειδικό καθαρισμού καμινάδων, που ονομάζεται επίσης σαρωτής καμινάδας, . Πηγαίνει τακτικά μέσα από τα σπίτια για να ελέγξει τη μονάδα, τους σωλήνες εξάτμισης, τα τζάκια και, αν είναι απαραίτητο, τα φίλτρα.

11. Καθορίστε τα έξοδα συντήρησης εκ των προτέρων!

Τα φωτοβολταϊκά χρειάζονται συντήρηση, αλλά ελάχιστα. Μια ΣΗΘ, από την άλλη πλευρά, πρέπει να επιθεωρείται και να καθαρίζεται κάθε λίγους μήνες. Η εσωτερική καύση φτάνει τους περισσότερους από χίλιους βαθμούς Κελσίου, η ανάφλεξη και οι επαφές πρέπει επίσης να φροντίζονται. Κάθε δύο χρόνια, μια μονάδα συμπαραγωγής ελέγχεται διεξοδικά για να αντικατασταθούν  τα μέρη που φθείρονται, να ρυθμιστεί ο τζόγος των ρουλεμάν και ούτω καθεξής. Αυτό σημαίνει ότι εάν θέλετε πραγματικά να είστε ανεξάρτητοι, θα πρέπει να προσαρμόσετε τον εαυτό σας σε πολλαπλές επισκέψεις από ειδικούς εγκαταστάτες ή τον καθαριστή καμινάδων. Επιπλέον, η ΣΗΘ είναι μια κρίσιμη συσκευή , όπως ο μετατροπέας (Inverter) του φωτοβολταϊκού συστήματος: εάν δεν λειτουργεί, δεν υπάρχει ενέργεια. Στη συνέχεια όταν σκοτεινιάζει, τότε ούτε η θέρμανση του σπιτιού λειτουργεί πλέον. Ευτυχισμένος είναι τότε αυτός , ο οποίος έχει ακόμα τόση ηλεκτρική ενέργεια στη μπαταρία του κινητού του τηλεφώνου , ώστε να μπορεί να καλέσει την τεχνική υπηρεσία.

12. Ρεύμα έκτακτης ανάγκης και σχεδιασμός άλλων αντιγράφων ασφαλείας!

Επομένως, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι υπάρχει κάποια γεφύρωση σε περίπτωση αποτυχίας της τεχνολογίας. Το καλοκαίρι, μπορεί να μην είναι πρόβλημα, να απαλλάσσεστε από την ηλεκτρική ενέργεια για λίγες ώρες και η θέρμανση δεν χρειάζεται ούτως ή άλλως. Εκτός αυτού, υπάρχει και η αποθήκη ηλεκτρικού ρεύματος (Solarakku), η οποία μπορεί να παράσχει ενέργεια έκτακτης ανάγκης. Τον χειμώνα, όμως από την άλλη πλευρά, τα πράγματα μπορούν να γίνουν κρίσιμα. Σε περίπτωση που η ΣΗΘ αποσυρθεί για κάποιο λόγο, δεν υπάρχει ούτε ηλεκτρική ενέργεια ούτε θερμότητα. Επίσης, δεν μπορεί κανείς εύκολα να ανταλλάξει μια μονάδα συμπαραγωγής λόγω των πολύπλοκων σωληνώσεων (ψύξη με νερό, καυσαέριο, υδραυλικές συνδέσεις στην προσωρινή αποθήκευση). Γι 'αυτό πρέπει να υπάρχει ένας μικρός καυστήρας έκτακτης ανάγκης (γκάζι) ή ένα τζάκι καυσόξυλου (με φιάλη νερού). Μικρές μονάδες έκτακτης ανάγκης με χρήση βενζίνης,  είναι στην αγορα διαθέσιμες για μερικές εκατοντάδες ευρώ . Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, μπορούν να ξεκινήσουν γρήγορα, προκειμένου να καλύψουν τουλάχιστον το ρεύμα έκτακτης ανάγκης και να επαναφορτίσουν την μπαταρία.

13. Αφήστε την εγκατάσταση στον εξειδικευμένο τεχνίτη!

Για τον προγραμματισμό ενός συστήματος για πλήρη αυτοεξυπηρέτηση, χρειάζεστε απολύτως έμπειρους σχεδιαστές, οι οποίοι είναι εξοικειωμένοι σε αυτό το πεδίο, επίσης για μονάδες ΣΗΘ και τους σχετικούς κανονισμούς. Η εγκατάσταση των εξαρτημάτων και των συσκευών πρέπει να πραγματοποιείται από εξειδικευμένους τεχνίτες. Οι εγκαταστάτες και οι υπεύθυνοι εγκατάστασης γνωρίζουν μετεωρολογικά και περιφερειακά χαρακτηριστικά, συχνά έχουν ήδη κατασκευάσει παρόμοια συστήματα και έχουν εξοπλίσει αρκετά  σπίτια. Ένα καλό σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί και να τεθεί σε λειτουργία εντός μιας ημέρας, αυτό δεν αδύνατο . Ο εγκαταστάτης μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει τη συντήρηση και να πραγματοποιήσει τις τακτικές επιθεωρήσεις.
Εκτός από τα πιστοποιητικά, μια καλή λειτουργική εταιρεία  εγκατάστασης,  μπορεί να φανεί και από το γεγονός ότι προσφέρει συντήρηση των εγκαταστάσεων μετά την έναρξη λειτουργίας και προστασία από κεραυνούς για φωτοβολταϊκά. Η εταιρεία θα πρέπει επίσης να εκδώσει το δελτίο λειτουργίας (τεκμηρίωση του ηλιακού συστήματος) και το δελτίο αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας για τα κτίρια της ηλιακής ένωσης Solar - χωρίς να  ζητηθεί.

Dipl.Ing. I.Tsonis
CEO / ae kaufmann MIKE

Πηγή: https://energypress.gr/news/dekatreis-symvoyles-gia-pliri-energeiaki-aytarkeia-enos-noikokyrioy

Μέλη

Υπό την αιγίδα:
seka logo
Οργάνωση:
seka logo
Υπό την αιγίδα:
seka logo
seka logo
seka logo
seka logo
Με την υποστήριξη:
foreis

Χορηγοί

Διακεκριμένος Χορηγός

Megalos GS

Megalos horigos

Megalos horigos

Diaxronikos neokem

Horigoi Epikoinonias

Επικοινωνία

  • Διεύθ.: Σοφοκλέους 1 & Προποντίδος 185 38 Ακτή Ξαβερίου, Πειραιάς
  • Τηλ.: 210 4512000
  • Fax: 210 4512011
  • Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.